Mission: Impossible 2.

Tegnap volt a nagy magyar netszakadás, mert szerencsétlen flótás a Baranyában nem képes rendesen olvasni a közműtérképeket, így a frissiben újraindult bealvás számításait is felmarkolta hatalmas Caterpillar gépezetével.

Tehát ami most jön, az szombat este volt (Milyen szánalmas, szombat este filmre bealudni és nem néhány sör hatásától fáradtan ágyba rogyni, de kérem ez van, utóvizsgahét jön.) és ha lesz elég időm, akkor a vasárnapot is bepótoljuk. Ha nem, akkor a hétfő lesz vasárnap, a kedd hétfő és így tovább, amíg egy nap két cikkel be nem hozzuk magunkat, vagy el nem felejtük az egészet a picsába.

Szóval. A bealvások egyik non plus ultrája a zsékat mellett az ún. második részek tartománya. Régi közhely, hogy filmet folytatni lehetetlen, a második részek úgy szarok ahogy vannak, és hirtelen még ellenpélda sem jut eszembe. Természetesen vannak olyan második részek, amelyek azon túl, hogy a sorszámuknál fogva eleve halálra vannak ítélve, még felvetik a minek? kérdését is. A Mission: Impossible 2. tipikusan ebbe a kategóriába tartozik, azaz már az egyet is felesleges volt leforgatni.

A kettőt John Woo viszi rendezőként, aki látványos akciójeleneteiről ismert, nála mindenki körbepörgőrúg és saját maga körül tesz mindenféle fordulatokat, hasonlóan mint amikor Jerry (a Tom és Jerryből) a saját farkánál fogva emeli meg magát. És, hogy nem is olyan távoli a kapcsolat, azt igazolja a sztori teljes bugyutasága. Kérem, ez istentelenül gyenge lenne még egy Bond filmnek is, pedig a Moonraker igen alacsonyra tette a lécet az űrbéli lézerpisztolyos csatájával.

A sztori lényege szerint egy kiugrott CIA ügynök lezuhantat egy teljes repülőgépet, hogy hozzájusson egy vírus ellenanyagához. Ha van ellenanyag, akkor már csak a vírus kell és boldog mindenki, mert megvan a cselekmény. A vírust természetesen gondosan őrzik, és hasonlóan az első részhez itt is Ethan Huntra vár a feladat, hogy ellopja, majd felhasználja a gonosz elkapásához.

Jellemző jelenet, hogy mikor főhősünket megbízzák a profi tolvaj főhősnő beszervezésével, akkor egy nyakék ellopásának kísérlete közben találkozik vele először, többek közt priuszának eltörlését ígérve, valamint lamourt, ha úgy alakul. Gondolom, ha ennyire nyilvánvaló a CIA számára, hogy ki és mikor akar nyakláncokat ellopni, akkor vaskos aktájuk van a nálunk járt besurranó tolvajokról is ... Miért nem kapták el korábban és hagyták Jack Bauerre, hogy törje meg, szervezze be, vigye magával bevetésre? Mindegy. A profi tolvaj nőci természetesen teljesen amatőr, az első rázósabb szituációban összeomlik és kezesbárányként kezd viselkedni. (Ez egyébként a kedvencem, hogy lehet ennyire bénán megírni karaktereket? Ismét egy bondos példát fogok felhozni. A Kém, aki szeretett engem c. filmben Anya Amasova őrnagy egy fullos kiképzett KGB-s tiszt, aki határozott, harcművészetekben jártas merész hölgy képét vetíti előre az első fél óra alapján. Később találkozik Bonddal és máris szobacica lesz belőle, aki még saját árnyékától is megremeg. Fura.)

Mellékesen Tom Cruise kifejezetten hiteltelen akcióhősként, pedig nagyon kapar szegénykém. Top Gun, Kényszerszünet, M:I 1-2-3. Kevés. Mondjuk a Top Gun paródiája (Nagy durranás) is olyan amilyen - hiába, hozott anyagból dolgoztak.

Bealvási faktor: 8 / 10

Bealvásig eltelt idő: 20-25 perc

Címkék: 8per10